Overheerlijke worteltaart

Bij een high tea mag deze klassieker niet ontbreken, maar ik vind het bij uitstek een taartje voor de wintermaanden. Het is een zware taart, met sinaasappel en kaneel. Als je hem in de oven hebt staan geurt je hele huis naar heerlijke winterse gezelligheid. Hij is machtig, dus neem een klein stukje!
Het glazuur is niet te zoet en zorgt voor een frisse tegenhanger voor de zware taart. Ik zou zeggen: Bakken maar!


Ja, maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in?

Ingrediënten voor een taart van 20 cm doorsnee
- 1 sinaasappel
- 75 gram hazelnoten en/of amandelen
- 125 gram roomboter
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 150 gram geraspte wortel
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel kaneel
- mespunt zout
- 200 gram roomkaas
- 100 gram poedersuiker


Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers hem uit.



Rasp de wortels met een grove rasp.


Klop in een kom de roomboter met de suiker glad.


Klop de eieren er 1 voor 1 door.


Schep daarna met een houten lepel of een siliconen gereedschap (geen idee hoe zo'n ding heet) de wortelrasp, de fijngehakte noten, sinaasappelrasp en sap door het mengsel heen.


Zeef er het bakmeel met de kaneel en het zout boven en spatel rustig en luchtig door het beslag heen. (Niet roeren, je wilt het zo luchtig mogelijk houden)


Vet een bakblik goed in met boter, ik doe er altijd een laagje ingevet bakpapier tussen, dan weet je zeker dat je de taart straks makkelijk uit de vorm krijgt.


Schep het beslag in de vorm en bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 75 minuten bruin en gaar. Controleer de gaarheid met een satéprikker, komt hij er schoon uit, dan is de taart gaar.



Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen, pas daarna kun je hem er zonder dat hij scheurt of breekt uithalen.

Klop de roomkaas glad met de poedersuiker. Dit kun je gewoon met een lepel doen. De suiker zorgt ervoor dat de roomkaas zacht en glad wordt.



Bestrijk de bovenkant van de taart met het roomkaasglazuur.


Vervolgens schaaf je ene paar plakjes wortel en die doe je in een pannetje met een eetlepel suiker en 2 eetlepels water, dit laat je langzaam even koken.



Daarna dep je de wortels op een keukenpapiertje droog en kun je de taart versieren.



Smullen maar!!!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten