Sushi maken

Koken is soms net knutselen. Als je genoeg tijd hebt en je een klein beetje creatief bent dan is Sushi maken echt iets voor jou. Het kost je 2 uurtjes maar dan heb je ook heerlijke huisgemaakte sushi! Wie wordt daar nou niet blij van?! Vandaag ga ik je stap voor stap laten zien hoe het in zijn werk gaat.


Maar Hilde, waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Ingrediënten voor 2 personen
- pakje Nori vellen (te koop bij de Toko, supermarkt of Xenos)
- 300 gram sushi rijst (te koop bij de Toko, supermarkt of Xenos)
- eetlepels rijstazijn (te koop bij de Toko, supermarkt of Xenos)
- suiker
- sojasaus
- 4 eieren
- gerookte zalm
- rosbief
- komkommer
- verse gember
- bosuitjes
- wortels
- sesamzaadjes
- zout

Nodig aan materiaal:
- schaar
- sushimatje
- plastic folie

Tip: Dit zijn de ingrediënten die vandaag gebruikt heb, maar je kan echt van alles gebruiken. Denk ook aan: garnalen, rivierkreeftjes, (verse) tonijn, basilicum, surimi, wasabi etc.

Het belangrijkste bij goede sushi is het koken van de rijst. Dat is nog best lastig kan ik je vertellen. Bij mij was het ook pas na 2 of 3 keer doen echt goed. Dit omdat de meeste recepten niet precies kloppen. Ik gebruik voor 2 personen 300 gram rijst. Belangrijk is om de rijst eerst goed af te spoelen. Ik doe dat met een grote bak water en een vergiet. Je spoelt de rijst en pakt dan weer nieuw water. Dit doe je ongeveer 5 keer. Daarna doe je de rijst in de pan met een halve liter water.
Je zorgt dat de rijst aan de kook komt en zet de pan daarna op laag vuur. Het is de bedoeling dat het water helemaal verdwijnt. Wanneer het water verdwenen is moet je de rijst proeven, wanneer hij dan nog hard is in het midden voeg je nog 100ml warm water toe, totdat de rijst al dente is.


Tip: Blijf bij de pan, want het brandt snel aan!

Wanneer de rijst klaar is, zet je het vuur uit en laat je de rijst nog een kwartier met het deksel op de pan rusten. Daarna schep je het in een platte bak, bijvoorbeeld een ovenschaal. Voeg anderhalve lepel suiker, 4 eetlepels rijstazijn en een flinke snuf zout toe aan de rijst en meng dit heel voorzichtig door de rijst.


Laat de rijst daarna goed afkoelen. In de tussentijd klop je 4 eieren. Hie doe je zout en peper, 1 eetlepel sojasaus en een eetlepel suiker bij. Hiervan bak je op laag vuur een omelet.


Snijd alle ingrediënten, voor zover mogelijk in reepjes. De gember rasp je.


De Nori bladeren houd je 1 voor 1 even boven de vlam van je fornuis. Op die manier worden de bladeren, ietsje krokant en gaan ze ook lekker geuren.


Wat ik daarna doe is dat ik alles wat ik nodig heb klaar zet zodat ik daarna aan tafel verder kan werken. Ik werk graag aan tafel omdat je lang bezig bent en nauwkeurig wilt werken. Zie hier mijn uistalling :)


Nu de basis van het sushi maken in een aantal handige stappen. We maken een eenvoudige sushirol met komkommer.

Stap 1: Knip het Norivel in twee stukken



Stap 2: Verdeel de rijst over het Nori vel, hou aan de bovenkant een stukje vrij.



Stap 3: Leg de komkommerreep op de rijst


Stap 4: Pak het Nori vel samen met het matje vast en rol hem naar binnen op.





Stap 5: Wanneer je met het matje de rijst raakt druk je met je vingers het eerste gedeelte goed aan.


Stap 6: Haal het matje naar je toe, schuif de sushirol terug naar het begin van het matje en rol nogmaals op, nu rol je hem helemaal tot het einde toe door.




Stap 7: Rol het matje weer uit en tadaa!!! Een mooie sushirol!



Sushirollen gaan nadat je ze gemaakt hebt minimaal 2 uur de koelkast in, zo krijgen ze voldoende tijd om mooi stijf te worden. Daarna kan je er plakjes van snijden met een groot scherp mes. Sushi blijft in de koelkast 2 dagen goed.

Sushi komt in vele vormen. Hieronder 2 variaties op de 'gewone' sushirol.

De grote rol
Hiervoor gebruik je iets meer dan 3 kwart Nori vel. Je kan hier 4 of 5 ingrediënten in kwijt. De verdere stappen zijn hetzelfde als bovenstaande.



 Zo'n grote rol staat ook erg mooi als bijgerecht op een mooi Oosters bord!



De binnenste buiten rol
Voor deze sushi houdt je stap 1 en 2 van de normale sushirol aan. Vervolgens neem je een stukje plasticfolie en draai je het sushivel om.


De rijst ligt dan naar beneden op het plastic.Vervolgens leg je de ingrediënten op het Norivel. Deze sushi is erg geschikt voor tonijn of verse vis/garnalen mousse. Vervolgens rol je hem voorzichtig op.



De buitenkant bestrooi je vervolgens met sesamzaadjes.






Sushi eet je natuurlijk met Sushi's. Bij Sushi krijg je gebruikelijk sojasaus en wasabi om te dippen. Ik ben zelf niet zo'n fan van wasabi en zet daarom naast mijn bakje sojasaus graag een bakje gembersiroop.
Hmmmmm eet smakelijk!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten