Vrolijk venkel voorgerechtje

Dit voorgerechtje heb ik met kerst voor het eerst gemaakt. Het recept komt uit het boek I love groente van Janneke Vreugdenhil. Zoals de titel al doet vermoeden een kookboek wat alleen maar over groente gaat. Ik heb zelf nog wat ingrediƫnten toegevoegd aan dit recept, waardoor het nog lekkerder wordt.
Dit gerechtje bevat heel veel verschillende smaken, het anijsachtige van de venkel, zilte van het spek, het gerookte smaakje van de kip, het zure van de citroen, het knapperige van de nootjes en de kleverige dadels. Fantastische smaken!!


Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?

Ingrediƫnten voor 4 personen
Voor de mayonaise:
- 6 grote dadels zonder pit
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- half teentje knoflook
- sap van ene halve citroen
Voor de salade:
- 1 grote venkelknol
- 50 gram hazelnoten
- 100 gram spekreepjes
- 300 gram gerookte kip
- 6 grote dadels zonder pit


Voor de uienchutney:
- 2 sjalotten
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel kristalsuiker


Bereiding
We beginnen met de uienchutney. Dit heeft namelijk ongeveer een half uurtje nodig om te pruttelen. Je kan dit makkelijk van tevoren maken en in de koelkast bewaren totdat je gaat serveren.
Snijd de sjalotjes in ringetjes en bak ze op laag vuur in een steelpannetje tot ze glazig zijn.


Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe, roer goed door en laat het geheel een half uurtje pruttelen totdat meeste vocht eruit is.


Doe de knoflook, de dadels, de mosterd en het citroensap in een maatbeker en maak er met de staafmixer een mooi papje van.

Voeg vervolgens de mayonaise toe en mix tot je een mooi glad geheel krijgt (Mijn staafmixer heeft het helaas vergeven, vandaar dat mijn mayonaise niet zo mooi glad is geworden)


Snijd de venkel in mooie kleine blokjes en de dadels in ringetjes. Hak de hazelnoten fijn. Verdeel dit over de bordjes.




Voeg de mayonaise in 3 kleine hoopjes toe aan je salade.


Vervolgens voeg je de uitgebakken spekreepjes toe,  verdeelt de plakjes kip mooi over de bovenkant en voegt wat uienchutney toe over de kip. Maak af met wat groen van de venkel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten