Sunshine wortelsoep met italiaanse broodjes

Soep maken is geweldig. Je kan van bijna alle groente soep maken en je kan eindeloos variƫren met smaken.
Wortels zijn een van mijn favorieten! Dit zonnige soepje is heerlijk bij koud winterweer en heeft een heel verrassende combinatie van smaken! En als je tijd hebt, maar er dan lekkere Italiaanse broodjes bij!


Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in hemelsnaam allemaal in joh?

Voor 4  personen

Ingredienten
Voor de soep
- 3 sjalotten
- 450 g winterpeen 
- 4 el olijfolie 
- 1 citroen, schoongeboend
- 1 cm verse gember geschild 
- 3 tuinkruidenbouillontabletten 
- 1/2 bakje verse tijm (a 15 g) 
- 1 rode ui, gesnipperd 
- 1 el donkerbruine basterdsuiker 

Voor de broodjes
- 1 pak broodmix volkoren van koopmans
- 1 pakje verse Italiaanse kruiden 
- 2 blaadjes basilicum
- handje pijnboompitten

Bereiding
Snipper de sjalotten. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snijd in stukjes van 1/2 cm. Verhit 2 el olie in een soeppan en voeg de sjalotten en peen toe. Bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.


 Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de gember fijn. Voeg het rasp, sap en de gember toe aan de peen. Voeg 1.1 liter kokend water en de bouillontabletten toe. Breng aan de kook en laat 1 uur op laag vuur zachtjes koken

Ris ondertussen de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de tijmblaadjes 1 min. Voeg de rode ui toe en bak 2 min. Voeg de suiker toe en bak 15 min. op laag vuur tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat staan.


Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer egaal. Breng op smaak met peper en zout. .


Verdeel de gekaramelliseerde ui over 4 soepkommen en schep de soep erop.


Voor de broodjes
Volg de aanwijzingen op het pak en maak het deeg. Voeg aan het deeg de vers gesneden kruiden en de pijnboompitten toe. Maak mooie bolletjes en doe ze 30 minuten op 200 graden in de oven.




1 opmerking: