Vandaag laat ik je zien hoe je vrij eenvoudig een mooie complete tapastafel kan maken voor ongeveer 4 personen. Het is belangrijk dat je voor ieder wat wils maakt, dus wat vlees, vis en groentegerechten. Alle hapjes moeten klein zijn, zodat je gasten alles kunnen proeven. Ik vind het zelf leuk om nieuwe dingen uit te proberen dus ik heb een paar basis tapas die ik altijd maak en daarnaast probeer ik altijd 3 of 4 nieuwe dingen uit. Om deze tapas te maken ben je ongeveer 2,5 a 3 uur bezig met de bereiding. Ga jij dit ook proberen?
Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in hemelsnaam allemaal in joh?
Naast deze tapas serveer ik ook vaak de volgende dingen:
- een frisse salade (bijvoorbeeld met sinaasappel)
- een aioli
- olijven
- fetakaas
- humus
- zongedroogde tomaatjes
- plakjes chorizo
Ik zal je per schaaltje vertellen wat het is en hoe je het moet maken
Salade van kip, rozijnen en pijnboompitten
Ingrediënten
- 50ml rode wijnazijn
- 25g basterdsuiker
- 1 laurierblaadje
- stukken schil van 1 citroen
- 150g rozijnen
- 4 kipfilets
- 5 el olijfolie
- 150 g pijnboompitten
- 1 dl extra vergine olijfolie
- 1 klein bosje platte peterselie
- peper en zout
Bereiding
Doe voor de dressing de azijn, suiker, laurier en citroenschil in een pannetje en breng ze aan de kook. Haal het mengsel dan van het vuur en laat het afkoelen.
Snijd de kipfilets als de dressing is afgekoeld in de breedte in dunne plakken. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak daarin de kip onder af en toe roeren in 8-10 minuten licht gebruind en gaar.
Voeg de knoflook en de pijnboompitten toe en bak ze al roerend en schuddend met de pan tot de pijnboompitten goudbruin zijn. breng op smaak met peper en zout.
Schenk de afgekoelde dressing in een grote kom en verwijder de laurier en citroenschil. Klop de extra vergine olijfolie erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het kipmengsel en de peterselie toe en schep ze goed om. Kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Pittige kipkluifjes
- 1 bak kleine kipkluifjes gemarineerd
- 3 eetlepels honing
- peper en zout
- 1 eetlepel sambal
- 1 eetlepel ketjap
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de honing, peper en zout, sambal en ketjap in een kom en roer goed door. Doe de kipkluifjes erbij en wrijf de marinade goed in. Doe de kipkluifjes in een platte ovenschaal en bak ze in 35 minuten gaar en knapperig.
Zeevruchtenspiesjes met limoen/chilimarinade
Ingrediënten
- 1 pakje gemengde zeevruchten
- 3 eetlepels chilisaus
- peper en zout
- sap van 1 limoen
- lange sateprikkers
Bereiding
Laat de sateprikkers in lauwwarm water weken, ze branden ze niet aan wanneer de spiesjes bakt.
Roer voor de marinade de chilisaus, zout en peper en het sap van de limoen door elkaar. Voeg daarbij de zeevruchten. Laat dit een uurtje in de koelkast intrekken. Rijg vervolgens de zeevruchten aan de prikkers en bak ze ongeveer 5 minuten in een grillpan.
Pittige gehaktballetjes in tomatensaus
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- peper en zout
- ei
- 2 eetlepels paneermeel
- knoflookmix (kruidenmix van de Turkse supermarkt)
- pakje tomatensaus voor pasta van Albert Heijn
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels verse basilicum
Bereiding
Doe het gehakt samen met het ei, het paneermeel, peper en zout en de knoflookmix in een kom en meng alles tot een mooi geheel. Rol er gehaktballetjes van, van ongeveer 4cm doorsnede. Bak de balletjes ongeveer 10 minuten in een koekenpan tot ze mooi bruin en gaar zijn. Doe de saus in een klein sauspannetje en verwarm deze, voeg de sambal en de basilicum toe. Voeg daarna de gehaktballetjes toe aan de saus.
Tortilla
Ingrediënten
- 4 vastkokende aardappels
- 4 el olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 6 eieren
- 1/2 dl melk
- zout en peper
- 75 g geraspte belegen kaas
Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Verhit 2 eetlepels olie in een koeken pan en roerbak de aardappel, de gesnipperde ui en de geperste knoflook 5 minuten. Draai het vuur laag en laat het geheel 10 minuten zachtjes bakken tot de aardappel gaar is. Roer het paprikapoeder erdoor.
Klop de eieren los met de melk en zout en peper naar smaak. Voeg de kaas en de rest van de olie toe en schenk dit mengsel over het aardappelmengsel. Leg het deksel op de pan en bak de tortilla zachtjes 10 minuten tot de onderkant lichtbruin en de bovenkant gaar is.
Laat de tortilla op een schaal glijden en snijd hem in vierkantjes. De tortilla kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Gegrilde paprika's met knoflook en kappertjes
Ingrediënten
- rode paprika
- gele paprika
- 3 teentjes knoflook
- half potje kappertjes
- 2 takjes verse tijm
- scheutje limoen of citroensap
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Verwarm de over voor op 200 graden. Laat de paprika's 30-40 minuten bakken tot het vel zwart is. Laat de paprika's afkoelen, haal het vel eraf en snijd de paprika's in dunne reepjes. Roer de olie, het citroensap en peper en zout door elkaar en meng dit met de paprika's. Schaaf de knoflook in flinterdunne plakjes en strooi dit over de paprika's. Voeg de kappertjes toe en strooi de verse tijm erover.
Gevulde dadels met amandelen
Ingrediënten
- bakje roomkaas of zachte geitenkaas of mon chou
- bakje dadels
- 4 el amandelschaafsel
Bereiding
Ontdoe de dadels van hun pit. Vul de dadels met de kaas. Rooster het amandelschaafsel kort in de pan en strooi het over de dadels heen. (niet op de foto)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten