Karamelflan

Dit recept komt ook uit het Mexicaanse kookboek. Een lekker luchtig toetje, met weinig ingrediënten. Wat ik er erg leuk aan vind is dat het er vloeibaar ingaat en in de oven verandert in een prachtig puddinkje. En ze gaan ook nog eens verrassend goed uit hun vormpje. Een ideaal toetje. Aanrader als je van creme brulee houdt!

Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?

Ingrediënten voor 4 personen
250 gram suiker
1 vanillestokje
750 ml volle melk
2 eidooiers
4 eieren


Bereiding
Breng 125 gram suiker met 4 eetlepels water aan de kook. Laat de suiker oplossen tot een heldere suikersiroop. Roer nu niet meer en kook de suikersiroop op hoog vuur tot een goudbruine karamel. Schud de pan af en toe zodat de karamel egaal kleurt. Schenk de karamel in de ovenschaaltjes.



Schraap met de punt van een scherp mes het merg uit het vanillestokje. Breng het vanillemerg met het stokje en de melk tegen de kook. Laat de melk van het vuur afgedekt 10 minuten trekken.


Verwarm intussen de oven voor op 160 graden. Klop de eierdooiers met de eieren en de resterende 125 gram suiker los. Schenk de warme melk al kloppende door een zeef bij het eimengsel.


Zet de schaaltjes in de braadslede. Schenk het ei-melkmengsel in de schaaltjes op de karamel. Schenk kokend water in de braadslede tot halverwege de schaaltjes.




Bak de flans in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar, tot  de punt van een scherp mes schoon uit de flans komt. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en zet de schaaltjes nog 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.
Snijd de flans voor serveren los van de vorm en stort ze op een bord.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten