Asperges met ei en hollandaisesaus, 3 bereidingen van aardappel en een paardenbiefstukje

Het leek wel een klein black box opdrachtje. Er lagen asperges, aardappels en paardenbiefstuk (omdat paardenvlees zo lekker hot is? :)) op me te wachten. Of ik daar even wat lekkers van zou willen maken. Euh ja is goed, ik begin er wel aan. Zo gezegd, zo gedaan en zie hier het resultaat. Vooral het recept van de hollandaisesaus is erg goed! Ook heerlijk bij visgerechten. De saus is niet moeilijk te maken maar je moet er wel even met je aandacht bij zijn, een moment van onoplettendheid betekent roerei!


Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?

Ingrediƫnten voor 2 personen
- 2 (paarden) biefstukjes
- 300 gram aardappels (licht kruimig) (Ik had voorgekookte aardappels)
- 12 witte asperges
- 4 eieren
- verse bieslook
- zout en peper
- tijm

Voor de hollandaisesaus
- 4 eierdooiers
- 120 ml witte wijn
- 15 ml witte balsamicoazijn
- 100 gram roomboter

Bereiding
Je begint met de aardappels, doe deze in de pan en kook ze ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af en houdt er een paar apart. (die serveer je er los bij). 



Vervolgens pureer je de overige aardappels in de pan met een aardappelstamper. Daarna kan je ze nog door een zeef drukken, dan heb je een hele mooie gladde puree. Voor mij hoeft dat nu niet, hij mag wel wat grover zijn. Ik heb de aardappels gestamp, een klontje boter, zout, peper en een beetje tijm toegevoegd.


Kook de eieren 8 minuten. Laat ze schrikken en pel ze.



Schil de asperges. Je schilt asperges vanaf het kopje naar bedeneden. Het onderste stukje snijd je ervan af. Kook de asperges vervolgens rechtop in ruim water in ongeveer 10 minuten gaar. Laat ze nog 10 minuten in het kookvocht staan.




Zoals je ziet is mijn pan eigenlijk niet hoog genoeg!

Vervolgens maak je de hollandaisesaus. Klop de eidooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Zet de pan op een laag vuur en klop het mengsel op tot een saus.




Haal de pan van het vuur, breng op smaak met zout en peper en schenk al kloppend de gesmolten boter erbij. Doe dit met kleine beetjes tegelijk en blijf kloppen, totdat je een luchtige en gebonden saus hebt.


Dep de biefstukken droog met wat keukenpapier en strooi er peper op. Bak ze in 7 a 8 minuten aan beide kanten bruin en wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie. Laat het daar zeker 5 minuten in rusten.


Ondertussen prak je 2 eieren met een vork, de andere 2 eieren snijd je in 4 partjes.


 

Terwijl het vlees rust en de asperges in het kookvocht staan. warm je de gekookte aardappels en de puree even op. Vervolgens maak je de aardappelchips. Rasp dunne plakjes van de aardappel. Doe een laagje olie in de koekenpan en bak de chips tot ze bruin zijn. Laat ze goed uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met wat zout.





Vervolgens kunnen we het bord op gaan maken. Bestrooi het vlees nogmaals met peper en nu ook met zout. Snijd het vlees in plakjes of zoals ik heb gedaan in 2 losse stukken. Maak een torentjes van de puree en steek daar de chips in. De aardappels en de asperges gaan ook op het bord.


Vervolgens verdeel je de saus over de asperges, kruimel je het geprakte ei erover, de partjes ei als decoratie aan de zijkant en om het af te maken wat verse bieslook erover heen. Ik heb zelf een klein beetje mosterdsaus over de biefstuk gedaan, je kunt ook de jus gebruiken.
Eet smakelijk!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten