Twee taartjes van makreel

Zoals beloofd in mijn vorige post, vind je hieronder de recepten voor zowel het groentetaartje met makreel als het hartige bladerdeegtaartje met makreel. Allebei makkelijk te maken en heerlijk licht, dus erg geschikt als voorgerechtje. Zelf wil ik ook wat meer mis gaan eten dan ik nu doe, liefst 1 of 2 dagen per week en dan zijn dit natuurlijk fijne receptjes. Veel plezier!


Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?

Ingrediënten
Voor 4 groentetaartjes
- 1/2 gerookte makreel                    
- 1/4 komkommer                  
- 3 el groene pesto (ik heb de pesto zelf gemaakt, maar dat hoeft natuurlijk niet)                 
- 4 middelgrote tomaten                   
- 1 el olijfolie extra vierge 


Bereiding     
Verwijder het vel van de makreel en neem het visvlees van de graat. Verdeel het met een vork in kleine stukjes.



Halveer het stukje komkommer in de lengte en schrap de zaadjes er met een lepeltje uit. Snijd de komkommer in piepkleine blokjes. Houd 2 el van de komkommer apart voor de garnering.



Wanneer je zelf pesto maakt doe je ongeveer 10 takjes basilicum, 1 takje munt, 6 eetlepels olijfolie, peper, zout en een teentje knoflook in de keukenmachine en maak je het goed fijn,


 Meng de stukjes makreel met de rest van de komkommer en 2 el pesto. Breng op smaak met peper.


 Snijd van de boven- en onderkant van de tomaten een flink kapje. Snijd het mooie middenstuk van de tomaten elk in 3 even dikke plakken en bestrooi ze met een beetje zout.


Leg op 4 bordjes een plak tomaat. Verdeel hier de helft van het makreelmengsel over. Leg er weer een plak tomaat op. Schep de rest van het makreelmengsel erop en leg de laatste plakken tomaat op de makreel. Druk alles lichtjes aan. Schep de blokjes komkommer op de taartjes. Meng in een kommetje de olie door de resterende pesto. Druppel deze dressing over de taartjes.





Ingrediënten
Voor 4 makreeltaartjes
- 4 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)                  
- 1/2 gestoomde makreel             
- 4 eieren             
- 1 eetlepel mierikswortel (potje) of verse gember                
- 125 ml slagroom of magere kookroom 
- bosje verse bieslook
- zout en peper
- 4 eetlepels geraspte oude kaas

Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 °C.  In kom eieren loskloppen met verse gember, slagroom, zout en peper en bieslook. Eimengsel over makreel schenken. 



Deeg laten ontdooien en elk plakje op met bloem bestoven aanrecht iets dunner uitrollen. Ruime cirkel rondom uitsnijden. Ik heb de taartjes gebakken in muffinvormpjes, in een muffintree. Het kan natuurlijk ook in kleine bakblikjes.


Muffinvormpjes in de muffinvorm leggen, plakjes bladerdeeg voorzichtig in de vormpjes drukken.


Makreelfilets in stukjes verdelen en op deegbodems leggen

Eimengsel over makreel schenken en de kaas erover heen strooien. Taartjes in midden van oven in ca. 40 min. bruin en gaar bakken.



Taartjes even laten afkoelen en uit vormpjes nemen en daarna serveren.





 
    






Geen opmerkingen:

Een reactie posten