Ritja Ritja (Knapperige speklapjes in geurige tomatensaus)

Met Sinterklaas heb ik het boek 'Boekoe Kita' gekregen, een aanrader als je van de Indische keuken houdt! Vorige week heb een complete Indische rijsttafel gemaakt, door een aantal heerlijke gerechten uit dit boek te maken. Veel werk, maar een heerlijk eindresultaat. Maar dit boek leent zich ook voor gewone doordeweekse dagen. Alle recepten zijn redelijk simpele en de meeste kosten niet veel tijd. Voor sommige recepten moet je even naar de Aziatische supermarkt of toko. (Ik vind dat altijd een uitje) Maar veel hebben ze ook gewoon in de supermarkt.

  
Dit recept was een van de favorieten, dus die wilde ik je niet onthouden! Ritja Ritja, knapperige speklapjes in geurige tomatensaus.
 
 
Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?

Ingrediënten voor 4 personen
- 6 speklapjes
- 2 tenen knoflook
- zout
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 grote ui
- 4 tomaten
- 1 serehstengel
- 4 djeroekblaadjes (citrusblad) alternatief geraspte citroenschil
- 2cm djahé (gember)
- 1 eetlepel suiker
- 1 vleesbouillontablet, verkruimeld
- 1 theelepel sambal oelek
- 2 of 3 lepels gezeefde tomaten (optioneel)
 
 
Snijd de spekblokjes in stukjes en wrijf ze in met knoflook, bestrooi ze met zout.
 
 
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de speklapblokjes in ca. 10 minuten bruin en knapperig.
 
 
Snijd de uien en de tomaten in stukjes.
 

 
Voeg de uien toe aan de speklapjes en bak ze 5 minuten mee. Voeg daarna de tomaat, sereh, djeroekblaadjes/geraspte citroen, geraspte djahé(gember), suiker, bouillontablet en de sambal erbij en laat het vlees op een laag vuur in ca.20 minuten gaar stoven. Mocht je iets meer saus willen dan kan je er nog wat gezeefde tomaten bijvoegen.
 
 
Dit gerecht is heerlijk bij witte rijst, frisse komkommersalade en wat seroendeng.
 

Eet smakelijk!
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten