Plaatpizza

Als kind vond ik het al heerlijk om mee te mogen helpen in de keuken. Deeg kneden, groenten in stukjes snijden, cakejes bakken. Wanneer mijn moeder zelf pizza maakte, mocht ik altijd helpen, vaak op zondagmiddag, als we veel tijd hadden. We probeerden allerlei ingrediënten, maakte mooie sierrandjes en uiteindelijk mochten we hem natuurlijk 's avonds lekker opeten.
Deze grote pizza maak ik nog steeds graag, handig als er mensen komen eten en hij valt altijd in de smaak. En als je over hebt dan heb je de volgende dag een lekkere lunch!

 
Ja maar Hilde, hoe dan? En wat moet er in godsnaam allemaal in joh?
Ingrediënten
- 1 pak koopmans voor wit brood of voor pizzadeeg
- 1 grote ui
- 1 pakje gezeefde tomaten
- (verse) basilicum
- oregano
- zout en peper
- Italiaanse kruiden
- knoflook
- zakje geraspte kaas (eventueel aangevuld met Parmezaanse kaas)

Voor op de pizza
- 1 bakje spek
- 1 pakje salami
- 1 blikje ansjovis
- 3 eieren (Beetje gek misschien maar ik vind het persoonlijk heerlijk op de pizza!)


Je kunt verder echt van alles op de pizza doen, ik varieer graag. Denk ook eens aan:
- ananas
- paprika
- courgette
- tonijn
- ham
- zeevruchten
- champignons

Bereiding
Kijk op de achterkant van het pak wat je toe moet voegen voor het deeg. In dit geval 350 ml water en 2 eetlepels boter. Ik roer het eerst even door met een lepel, zodat het niet zo nat meer is, daarna kneed ik met mijn handen verder.


Kneed het deeg totdat je een mooie bal hebt, laat de bal 10 minuutjes rusten. Bestuif je werkblad met wat meel zodat je deeg niet blijft plakken.


Rol de deegbal uit met een deegroller, zodat je een mooie grote lap hebt die precies op de bakplaat past. Leg er een stuk bakpapier onder.



Doe de gezeefde tomaten, geperste knoflook, zout, peper, Italiaanse kruiden en verse basilicum in een kom en roer dit goed door.



Verdeel de tomatensaus over jet deeg, zorg dat je de randjes ook zoveel mogelijk meeneemt.



Snij de ui in (halve) ringen en verdeel deze over de pizza.



Nu kan je, je beleg op de pizza leggen. Ik heb gekozen voor salami, ansjovis en spek. De eieren komen er pas later op. Wanneer je eieren op je pizza wil, is het handig om die aan de zijkant te plaatsen omdat die nog een beetje uitlopen.


Bestrooi de pizza met de geraspte kaas, het gedeelte waar de eieren op komen laat je nog even vrij.


Bak de pizza op 200 graden een half uur. Na een half uur haal je de pizza eruit en verdeel je de eieren en de kaas over het gedeelte met spek, daarna bak je de pizza nog een kwartier. Totale baktijd is dus 45 minuten.



En na 45 minuten heb je een heerlijke knapperige, zelfgemaakte pizza. Je gasten zullen smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten